Top of the page

Nieuwe energielabels vanaf 1 maart 2021

vrijdag 12 februari 2021
De nieuwe energielabels : alles wat je moet weten
Het energielabel is oorspronkelijk bedacht om consumenten te helpen bij het kiezen van de meest energiezuinige apparaten om zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Vanaf 1 maart 2021 wordt het bekende energielabel vervangen door een nieuw label. Het nieuwe energielabel geeft consumenten meer duidelijkheid. Hieronder volgt alle relevante informatie over de verandering.

Op dit moment kan het voorkomen dat u twee energielabels aantreft op huishoudelijke apparaten : het oude label (geldig t/m 28 februari 2021) en het nieuwe label (geldig vanaf 1 maart 2021). Zoals op onderstaande voorbeelden is te zien worden de huidige energieklassen vervangen door een uniforme schaal van A tot G. Plusklassen zoals A+++, A++ en A+ zullen verdwijnen. De indeling in zeven kleuren blijft behouden. Op de nieuwe labels zal u ook een QR-code terugvinden, die meer informatie geeft over het label.
Door nieuwe meetmethoden is het niet mogelijk om de oude energieklassen een-op-een om te zetten naar de nieuwe. Bovendien zijn er met de introductie van het nieuwe energielabel strengere eisen gesteld aan classificatie voor de beste energieklassen. Een apparaat komt dus minder makkelijk in een hoge klasse dan bij het oude label. Duidelijke pictogrammen geven meer informatie over energieverbruik en andere productkenmerken. Dit vereenvoudigt het vergelijken van verschillende producten.

Apparaten die vanaf maart 2021 als eerste worden voorzien van de nieuwe energielabels zijn wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, wijnklimaatkasten en TV's. Andere productcategorieën gaan vanaf 2022 over op het nieuwe energielabel.

Belangrijke data om te onthouden :
  • 1 november 2020 : het nieuwe energielabel moet aanwezig zijn in de productverpakking samen met het oude label.
  • 1 maart 2021 : het nieuwe energielabel wordt officieel geïntroduceerd en moet getoond worden op alle producten in de winkel.
  • 30 november 2021 : de laatste dag voor winkels om productvoorraad met alleen het oude energielabel te verkopen.